Noutati

O doza crescuta de Vitamina C ar putea preveni aparitia limfomului

O doza crescuta de Vitamina C ar putea preveni aparitia limfomului

Vitamina C stimuleaza procesele care permit celulelor stem sanguine defecte sa moara in loc sa se inmulteasca necontrolat si care pot cauza limfom sau alte forme de cancer de sange, spun cercetatorii de la NYU Langone Health's Perlmutter Cancer Center.

Studiul lor, “Restoration of TET2 Function Blocks Aberrant Self-Renewal and Leukemia Progression” a aratat ca vitamina C actioneaza impotriva efectelor unei enzime defectuoase, numita TET2, prezenta la multi pacienti cu limfom si leucemie.

Studiul a utilizat un model de soarece modificat genetic de TET2 pentru a studia impactul vitaminei C asupra maturizarii celulelor sanguine si a cancerului.

Enzima este implicata in ceea ce cercetatorii numesc reglementarea epigenetica a activitatii genelor. Epigenetica se refera la utilizarea steguletelor chimice, atasate direct la ADN, pentru a determina daca o gena este activa sau nu.

Cand gruparile chimice de metil sunt atasate la ADN-ul unei gene, aparatul de fabricare a proteinelor nu poate citi gena. TET2 declanseaza modificari moleculare ce permit eliminarea acestor grupuri metil pe gene care determina maturarea celulelor stem din sange.

Atunci cand TET2 este mutat, celulele stem din maduva osoasa nu reusesc sa se maturizeze in celule albe din sange. De asemenea, ele nu reusesc sa se autodistruga, ceea ce fac in mod normal cand nu este nevoie. In schimb, ele impart si inmugureaza sangele cu celule anormale din sangele imatur pentru a provoca cancer.

Experimentele lor au aratat ca, intr-adevar, asa este. Vitamina C a ajutat la eliminarea grupelor metil, activand genele cruciale. Ei au aratat, de asemenea, ca tratamentul cu vitamina a crescut sensibilitatea celulelor canceroase la inhibitori PARP, sugerand ca, combinarea dozei mari de vitamina C cu un inhibitor PARP ar putea imbunatati rezultatele tratamentului.

Inhibitorii PARP se afla acum in dezvoltare clinica pentru mai multe tipuri de limfom, precum si pentru alte tipuri de cancer de sange.