Noutati

Legatura dintre inactivitatea fizica si aparitia limfomului

Legatura dintre inactivitatea fizica si aparitia limfomului

Potrivit unui studiu, lipsa activitatii fizice poate creste riscul limfomului Hodgkin (HL) si al limfomului non-Hodgkin (NHL), indiferent de alti factori de risc legati de stilul de viata sau de sanatate.

Studiile care evalueaza impactul activitatii fizice - o variabila asociata cu risc scazut in randul diferitelor forme de cancer - au returnat rezultate mixte, determinand anchetatorii sa studieze impactul potential al inactivitatii fizice.

Pentru acest studiu de control, cercetatorii au evaluat datele de la 87 de pacienti cu HL si 236 de pacienti cu LNH in Sistemul de Date privind Epidemiologia Pacientilor (PEDS), care se potrivesc la un raport de caz de 1: 4 la o populatie de control fara cancer. Pacientii au completat chestionarul PEDS pentru a oferi cercetatorilor o imagine completa a nivelului activitatii fizice a pacientilor si variabile suplimentare, cum ar fi indicele de masa corporala (IMC), istoricul familial al limfomului si fumatul.

Rezultatele au demonstrat ca nivelurile mai scazute ale activitatii fizice au fost semnificativ asociate cu un risc crescut de aparitie a HL si NHL.