Posibile reactii adverse

Reactiile adverse ce pot aparea in urma tratamentului

Posibile reactii adverse

In timpul tratamentului, pacientul poate experimenta diverse efecte adverse, care insa odata cunoscute fac adaptarea mai usoara.

Chiar daca lista acestor reactii adverse pare lunga, este indicat sa stiti ca aceste reactii se vor estompa in timp.

Dificultati in ceea ce priveste respiratia in functie de pozitionarea limfomului (si nu numai).

Greata, varsaturi date de medicamentele chimioterapice. Aceste reactii sunt normale si cunoscute si pot fi prevenite cu antiemetice (antivomitive)

Infectii ce pot aparea imediat dupa cura de chimioterapie. Apar in contextul unui sistem imun scazut, la care se adauga chimioterapia/radioterapie ce pot scaderea numarul de leucocite si neutrofile, responsabile de apararea organismului impotriva infectiilor.

Oboseala- facem referire aici la oboseala acuta, cea care apare nejustificat, fara o cauza clara.

Probleme in ceea ce priveste fertilitatea- aceste probleme trebuie discutate impreuna cu medicul, pentru a intelege care sunt efectele tratamentului si ale bolii asupra fertilitatii barbatilor si a femeilor.

Caderea parului este probabil cea mai cunoscuta reactie adversa, insa pacientii ar trebui sa stie ca acest inconvenient poate fi solutionat si depasit in timp.

Diferite dureri pot aparea, atat in timpul tratamentului cat si in timpul bolii. In acest caz trebuie discutat cu medicul pentru a se stabili daca se poate administra medicatie in acest sens.

Probleme in ceea ce priveste nutritia si probleme ale cavitatii bucale.

In plus, cu ajutorul medicilor unele inconveniente pot fi depasite mai usor, drept pentru care este indicat ca medicul sa devina un pilon de sustinere de-a lungul acestei provocari medicale.