Nutritie

Sfaturi privind nutritia

Nutritie

Este foarte important ca atat pe parcursul tratamentului, cat si ulterior acestei perioade, sa adoptati un stil de viata sanatos. Din acest motiv se recomanda ca nutritia sa fie cat mai diversificata, continand o multitudine de alimente.

Nutritia joaca un rol foarte important in cadrul recuperarii, deoarece sistemul imunitar este deja slabit de boala si de tratament.

Este important sa va documentati cu privire la alimente si la beneficiile pe care le aduc acestea, iar in acest sens puteti apela la serviciile unui medic nutritionist care sa va ajute in acest demers.

El va poate explica pe indelete care sunt grupele de alimente care va pot aduce beneficii si va pot invata cum anume le puteti combina in retete delicioase, care sa contribuie la mentinerea unei diete potrivite.

Pe perioada curei de chimioterapie si aproximativ 5-7 zile dupa este recomandat sa se consume alimente preparate termic (adica fierte, fripte) si de evitat fructe, legume crude. Chiar daca acestea aduc surplus de vitamine in organism, alimentele crude sunt in prealabil stropite cu diferite substante si nu sunt “sterile”, astfel incat aduc un surplus de germeni pe suprafata lor, chiar daca sunt spalate corespunzator.

Fructele si legumele sunt importante in vederea pastrarii unei diete echilibrate si de aceea se recomanda ca acestea sa fie consumate in 5 portii (5 fructe) pe zi.

Produsele alimentare pe baza de fibre sunt foarte importante, de aceea se recomanda consumul de orez, mazare si painea integrala. Proteinele din carne si peste ajuta la regenerarea celulara, drept pentru care sunt si ele recomandate.

Este indicat sa evitati alcoolul deoarece si el este responsabil de dezvoltarea unor anumite tipuri de cancer. De aceea se recomanda renuntarea la alcool pentru a va pastra un stil de viata sanatos.