Ce se intampla dupa tratament

Supravegerea si evolutia in urma tratamentului

Ce se intampla dupa tratament

Ulterior tratamentului, va fi nevoie sa va prezentati cu regularitate la medic, in vederea evaluarii starii de sanatate.

La aceste intalniri, medicul va poate examina atat la nivel general, cat si in ceea ce priveste greutatea corporala si analizele de sange. In ipoteza in care alte simptome ale bolii nu mai apar, atunci nu veti fi nevoiti sa mergeti la consultatii foarte dese.

In general va trebui sa va prezentati la control cam o data la 3 luni, urmand sa fie evaluata starea generala, sa fie efectuate analize de sange, sau va fi posibil sa fie nevoie sa faceti radiografii la plamani.

Este normal ca inainte de fiecare consult, pacientul sa fie nerabdator sau emotionat. Acest lucru poate fi depasit avand suportul necesar din partea prietenilor si a familiei.

In cazul limfomului non-Hodgkin agresiv, pacientii vor trebui sa se prezinte la consult inca 2-5 ani de la tratament, pentru a le fi evaluata starea de sanatate.

In cazul limfomului non-Hodgkin indolent prezentarea la medic se va face cu recurenta la circa 2-4 luni, in functie de tratamentul ales.

Partea buna in aceste prezentari la medic consta in faptul ca pacientul poate adresa intrebari medicilor sau asistentelor, intrebari ce pot aparea de-a lungul perioadei de dupa tratament.

De retinut este faptul ca majoritatea pacientilor care trec de etapa de tratament decid sa faca o schimbare in ceea ce priveste viata lor, iar acest lucru este un aspect pozitiv si benefic.