Tipuri de limfom

clasificarea Limfomului Hodgkin

Tipuri de limfom

Sistemul limfatic este alcatuit din limfocite. Acestea sunt de doua tipuri: limfocitele B si limfocitele T. În general, limfomul Hodgkin debuteaza la nivelul celulelor B. Celula caracteristica limfomului Hodgkin este considerata a fi celula Reed-Sternberg, chiar daca aceasta reprezinta doar 2% din masa tumorala. Restul tumorii contine: plasmocite, limfocite, neutrofile, eozinofile si histiocite. Majoritatea celulelor Reed-Sternberg provin din limfocite B care îsi pierd capacitatea de a genera anticorpi si devin nefunctionale.

Conform medicilor specialisti, exista 5 tipuri de limfom Hodgkin. Patru dintre acestea sunt incluse în boala Hodgkin clasic?, iar al cincilea tip (boala Hodgkin cu predominanta limfocitara), este considerata o boala separata din cauza caracteristicilor sale care necesita un tratament diferit de celelalte 4 tipuri de limfom.

Cele 4 tipuri de limfom Hodgkin sunt:

  • Boala Hodgkin sclero-nodulara
  • Boala Hodgkin cu celularitate mixta
  • Boala Hodgkin cu depletie limfocitara
  • Boala Hodgkin limfocitara clasica

Boala Hodgkin sclero-nodulara

Aceasta reprezinta circa 60-80% din totalitatea limfoamelor Hodgkin clasice diagnosticate. Nodulii limfatici cuprind numeroase fibre carora le modifica foarte mult structura interna. Capsula ganglionara este mult mai îngrosata, adica este sclerozata (în termeni medicali).

S-a constatat ca tipul acesta de limfom apare mai frecvent la adolescenti si la tineri. Se localizeaza mai ales la nivelul ganglionilor mediastinali ori în alte regiuni.

Boala Hodgkin cu celularitate mixta

Aceasta boala apare in 15-30% din cazuri si se caracterizeaza printr-un infiltrat difuz cu celulele Reed - Sternberg. De obicei, acest tip de limfom este localizat la nivelul ganglionilor abdominali si ai splinei. Este o boala diagnosticata dupa o evolutie lunga pentru ca simptomele apar sistematic. Potrivit specialistilor, boala Hodgkin cu celularitate mixta apare mai frecvent in randul pacientilor infectati cu HIV.

Boala Hodgkin cu depletie limfocitara

Este o boala diagnosticata în mai putin de 1% din cazuri si exista foarte multe variante ale acestei boli pentru ca variaza de la inflitratul de tip limfocitar pâna la infiltratul de tip sarcomatos. Potrivit specialistilor, acest tip de limfom apare mai ales la pacientii în vârsta, respectiv la cei infectati cu HIV. Din cauza simptomelor care sunt similare altor boli, pacientii ajung tarziu la medic, de cele mai multe ori, si diagnosticarea se face în stadii avansate ale bolii.

Boala Hodgkin limfocitara clasica

Aceasta boala reprezinta 5% din totalitatea cazurilor si se aseamana cu tipul mixt de limfom din punct de vedere clinic, simptomatic si al sperantei de viata.