Posibilitati de tratament

Tipurile si scheme de tratament pentru pacientii cu Limfom

Posibilitati de tratament

Exista scheme diferite de tratament pentru pacientii adulti cu limfom Hodgkin. Pacientii cu limfom Hodgkin ar trebui sa aiba tratamentul planificat de o echipa de specialisti cu experienta in tratarea limfoamelor.

Tratamentul va fi supravegheat de un specialist hematolog (medic specializat in tratarea cancerului). Medicul hematolog va poate indruma catre alti specialisti care au expertiza si experienta in tratarea limfomului Hodgkin la adulti si care se specializeaza in anumite domenii ale medicinei. Acestea pot include urmatorii specialisti: neurochirurg, neurolog, specialist in reabilitare, medic radiolog oncolog, endocrinolog, hematolog si alti specialisti in oncologie.

Tratamentul cu chimioterapie si / sau radioterapie pentru limfomul Hodgkin poate creste riscul aparitiei unui al doilea cancer, dar aparitia altor probleme de sanatate la mai multe luni sau ani dupa tratament.

Aceste efecte tarzii depind de tipul de tratament si de varsta pacientului atunci cand sunt tratate si pot include: (a) leucemie mielogena acuta; (b) cancerul sanului, osului, colului uterin, tractului gastro-intestinal, capului si gatului, plamanului, tesutului moale si tiroidei, (c)afectarea organelor precum inima, plamanii si tiroidia, (d) necroza vasculara a oaselor (moartea celulelor osoase cauzata de lipsa fluxului sanguin), (e) infectii virale: herpes, zoster (sindrila zoster) sau infectie severa, (f) depresie si oboseala, (g) infertilitate, (h) hipogonadism (nivel scazut de testosteron si estrogen).

tratamente standard

 

tratamente standard - Chimioterapia

Chimioterapia este un tratament pentru cancer care utilizeaza medicamente pentru a opri cresterea celulelor canceroase, fie prin uciderea celulelor, fie prin impiedicarea separarii acestora. Cand chimioterapia este administrata pe cale orala sau injectabila intr-o vena sau muschi, medicamentele intra in sange si pot ajunge la celulele canceroase in organism (chimioterapie sistemica). Cand chimioterapia este plasata direct in lichidul cefalorahidian, intr-un organ sau in cavitatea corpului, cum ar fi abdomenul, medicamentele afecteaza in principal celulele canceroase din aceste zone (chimioterapia regionala). Modul in care se administreaza chimioterapia depinde de tipul si stadiul cancerului tratat. Chimioterapia asociata este tratamentul cu mai multe medicamente anticanceroase.

Atunci cand o femeie gravida este tratata cu chimioterapie pentru limfomul Hodgkin, nu este posibil sa protejeze fatul de a fi expus la chimioterapie. Unele regimuri de chimioterapie pot provoca malformatii congenitale daca sunt administrate in primul trimestru. Vinblastina este un medicament anticanceros care nu a fost asociat cu defecte congenitale atunci cand a fost administrat in a doua jumatate a sarcinii.

tratamente standard - Terapie cu radiatii

Radioterapia este un tratament pentru cancer care utilizeaza raze X de inalta energie sau alte tipuri de radiatii pentru a ucide celulele canceroase sau pentru a le mentine in crestere. Exista doua tipuri de radioterapie:

 • Radioterapia externa utilizeaza o masina in afara corpului pentru a trimite radiatii spre cancer.
 • Radioterapia interna utilizeaza o substanta radioactiva inserata in ace, puncte de contact, fire sau catetere care sunt plasate direct in sau in apropierea zonei unde se afla celulele canceroase.

Modul in care se administreaza radioterapia depinde de tipul si stadiul cancerului tratat. Radioterapia externa este utilizata pentru a trata limfomul Hodgkin adult.

Pentru o femeie gravida cu limfom Hodgkin, radioterapia trebuie amanata pana la nastere, daca este posibil, pentru a evita orice risc pentru fat. Daca este necesar un tratament imediat, femeia poate decide sa continue sarcina si sa primeasca radioterapia.

Cu toate acestea, plumbul utilizat pentru a proteja fatul nu il poate proteja de radiatiile imprastiate care ar putea provoca cancer in viitor.

tratamente standard - Interventie chirurgicala

Laparotomia este o procedura in care se face o incizie (taiere) in peretele abdomenului pentru a verifica interiorul abdomenului pentru semne de boala.

Marimea inciziei depinde de motivul pentru care este efectuata laparotomia. Uneori organele sunt indepartate ori sunt luate probe de tesut pentru a fi verificate la microscop pentru semne de boala. Daca se gaseste cancer, tesutul sau organul sunt indepartate in timpul laparotomiei.

tratamente standard - Tratamentul gravidelor

Pentru gravidele cu limfom Hodgkin, optiunile de tratament includ, de asemenea:

Pentru femeile gravide cu limfom Hodgkin, tratamentul este ales cu grija pentru a proteja fatul. Deciziile de tratament sunt luate in functie de dorintele mamei, stadiul limfomului Hodgkin si varsta fatului.

Supravegherea atenta monitorizeaza indeaproape starea pacientului fara a acorda tratament decat daca apar sau se schimba semnel sau simptomel. Nasterea poate fi indusa atunci cand fatul are varsta intre 32 si 36 de saptamani, astfel incat mama sa poata incepe tratamentul.

Steroizii sunt hormoni creati in mod natural in organism de catre glandele suprarenale si de organe de reproducere. Anumite tipuri de steroizi se obtin in laborator.

S-a descoperit ca anumite medicamente precum steroizi pot ajuta chimioterapia sa functioneze mai bine si sa stopeze cresterea celulelor canceroase. Steroizii pot ajuta si plamanii fatului sa se dezvolte mai repede decat in mod normal. Acest lucru este important atunci cand nasterea este indusa mai devreme.

 • Supravegherea indeaproape
 • Terapia cu steroizi

Scheme de tratament pentru pacienti adulti

Tratamentul limfomului Hodgkin diagnosticat timpuriu (favorabil) poate include urmatoarele

 • Chimioterapie combinata
 • Chimioterapia combinata cu radioterapia pentru parti ale corpului bolnave cu cancer
 • Terapia radiologica centrata pe zone ale corpului cu cancer sau in zone superioare (gat, piept, axila).

Tratamentul limfomului Hodgkin diagnosticat precoce (nefavorabil) poate include urmatoarele

 • Chimioterapie combinata
 • Chimioterapia combinata cu radioterapia pentru parti ale corpului cu cancer.

Tratamentul limfomului Hodgkin avansat poate include

 • chimioterapie combinată.

Tratamentul limfomului Hodgkin recurent poate include urmatoarele

 • Chimioterapie combinata
 • Chimioterapie combinata, urmata de chimioterapie cu doze mari si de transplant de celule stem cu sau fara radioterapie.
 • Chimioterapia combinata cu radioterapia la parti ale corpului cu cancer la pacienti cu varsta peste 60 de ani.
 • Radioterapie cu sau fara chimioterapie.
 • Chimioterapia ca terapie paliativa pentru ameliorarea simptomelor si imbunatatirea calitatii vietii.
 • Un studiu clinic privind chimioterapia cu doze mari si transplantul de celule stem.
 • Un studiu clinic al chimioterapiei cu doze mai mici si a radioterapiei urmate de transplantul de celule stem.
 • Un studiu clinic cu anticorp monoclonal.
 • Un studiu clinic al chimioterapiei.

Scheme de tratament in timpul sarcinii

Tratament pentru limfomul Hodgkin in primul trimestru al sarcinii

Cand este diagnosticat limfomul Hodgkin in primul trimestru de sarcina, aceasta nu inseamna neaparat ca femeia va fi sfatuita sa puna capat sarcinii. Tratamentul fiecarei femei va depinde de stadiul limfomului, de cat de rapid creste si de dorintele ei.

Pentru femeile care aleg sa continue sarcina, tratamentul limfomului Hodgkin in timpul primului trimestru de sarcina poate include urmatoarele:

 • Supraveghere intensa atunci cand cancerul este deasupra diafragmei si creste lent. Nasterea poate fi indusa atunci cand fatul are varsta cuprinsa intre 32 si 36 de saptamani, astfel incat mama sa poata incepe tratamentul.
 • Terapia cu radiatii deasupra diafragmei. (Un scut de plumb este utilizat pentru a proteja cat mai mult posibil fatul de radiatii.)
 • Chimioterapie sistemica utilizand unul sau mai multe medicamente.

Tratament pentru limfomul Hodgkin în timpul celei de-a doua jumatati a sarcinii

Atunci cand limfomul Hodgkin este diagnosticat in a doua jumatate a sarcinii, majoritatea femeilor pot intarzia tratamentul pana la nasterea bebelusului.

Tratamentul limfomului Hodgkin in timpul celei de-a doua jumatati a sarcinii poate include urmatoarele:

 • Supraveghere/monitorizare atenta, cu intentia de a induce nasterea atunci cand fatul are varsta intre 32 si 36 de saptamani.
 • Chimioterapie sistemica utilizand unul sau mai multe medicamente.
 • Terapia cu steroizi.
 • Radioterapia pentru ameliorarea problemelor de respiratie cauzate de o tumoare mare in piept.

Tipuri noi de tratament

chimioterapia si radioterapia cu transplant de celule stem

Chimioterapia in doze mari si radioterapia, urmate de transplant de celule stem reprezinta o modalitate de a oferi doze mari de chimioterapie si radioterapie si de a inlocui celulele sanguine distruse de tratamentul cancerului.

Celulele stem (celule sanguine imature) sunt indepartate din sange sau din maduva osoasa a pacientului / donatorului si sunt inghetate si depozitate. Dupa terminarea terapiei, celulele stem stocate sunt dezghetate si date inapoi pacientului printr-o perfuzie.

Aceste celule stem reinfuzate cresc (si restaureaza) celulele sanguine ale organismului. Se studiaza, de asemenea, utilizarea chimioterapiei cu doze mai mici si a radioterapiei cu transplant de celule stem.

terapia cu anticorpi monoclonali

Terapia cu anticorpi monoclonali este un tratament pentru cancer care utilizeaza anticorpi facuti in laborator, dintr-un singur tip de celula a sistemului imunitar.

Acesti anticorpi pot identifica substante pe celule canceroase sau substante normale care pot ajuta celulele canceroase sa creasca. Anticorpii se ataseaza la substante si ucid celulele canceroase, blocheaza cresterea lor sau ii impiedica sa se raspandeasca.

Anticorpii monoclonali sunt administrati prin perfuzie. Acestea pot fi utilizate singure sau pentru a transporta medicamente, toxine sau materiale radioactive direct la celulele canceroase.

Pentru unii pacienti, participarea la un studiu clinic poate fi cea mai buna alegere a tratamentului. Studiile clinice fac parte din procesul de cercetare in domeniul cancerului. Studiile clinice se fac pentru a afla daca noile tratamente pentru cancer sunt sigure si eficiente sau mai bune decat tratamentul standard.

Multe din tratamentele actuale pentru cancer se bazeaza pe studii clinice anterioare.

Pacientii care participa la un studiu clinic pot primi tratamentul standard sau pot fi printre primii care primesc un tratament nou. Pacientii care participa la studiile clinice ajuta de asemenea la imbunatatirea modului in care cancerul va fi tratat in viitor.

Chiar si atunci cand studiile clinice nu conduc la noi tratamente eficiente, acestea raspund adesea la intrebari importante si ajuta la progresul cercetarii.

Pacientii pot participa la studiile clinice inainte, in timpul sau dupa inceperea tratamentului pentru cancer.

Sunt disponibile diferite tipuri de tratament pentru pacientii cu limfom Hodgkin. Unele tratamente sunt standard (tratamentul utilizat in prezent), iar unele sunt testate in studiile clinice. Un studiu clinic de tratament este un studiu de cercetare menit sa ajute la imbunatatirea tratamentelor actuale sau sa obtina informatii despre noi tratamente pentru pacientii cu cancer.

Cand studiile clinice arata ca un tratament nou este mai bun decat tratamentul standard, noul tratament poate deveni tratamentul standard. Pacientii pot lua in calcul participarea la un studiu clinic. 

Unele studii clinice includ numai pacientii care nu au primit inca tratament. Alte studii testeaza tratamente pentru pacientii la care nu s-au facut progrese. Exista, de asemenea, studii clinice care testeaza modalitati noi de stopare a cancerului de recurenta (revenire) sau de reducere a efectelor secundare ale tratamentului pentru cancer.

Pot fi necesare teste ulterioare.

Urmarirea regulata de catre medici care sunt experti in gasirea si tratarea efectelor tarzii este importanta pentru sanatatea pe termen lung a pacientilor cu limfom Hodgkin.

Unele dintre testele efectuate pentru a diagnostica cancerul sau pentru a afla stadiul cancerului pot fi repetate. Unele teste vor fi repetate pentru a vedea cat de bine functioneaza tratamentul. Deciziile privind continuarea, modificarea sau oprirea tratamentului se pot baza pe rezultatele acestor teste.

Unele dintre teste vor fi realizate din cand in cand dupa terminarea tratamentului. Rezultatele acestor teste pot arata daca starea pacientului s-a schimbat sau daca cancerul a revenit. Aceste teste sunt uneori numite teste de urmarire sau verificari.