Posibile reactii adverse

Ce posibile reacții adverse pot apărea?

Posibile reactii adverse

Este indicat sa discuti cu medicul tau si sa te informezi si eventual sa participi la grupuri de suport care sa te ajute sa gestionezi cat mai bine situatia, cu toate noutatile si provocarile pe care le presupune aceasta.

Cancerul limfatic aduce cu el o serie de posibile reactii adverse, care insa odata cunoscute pot fi depasite mai usor de catre pacient.

Probleme privind respiratia

Acestea pot aparea de-a lungul perioadei de tratament, insa este util sa stii ca exista cateva tehnici si trucuri care te pot ajuta sa respiri mai usor. Relaxarea si respiratia corecta vor conduce catre micsorarea anxietatii, iar acest lucru iti va fi benefic.

Caderea parului

Reprezinta probabil cel mai cunoscut efect al bolii si al tratamentului dupa diagnosticare. Este important asadar sa inveti sa ai grija de pielea capului tau si sa depasesti acest neajuns, dar si sa te pregatesti pentru regenerarea parului si cresterea sa, ulterior perioadei de tratament.

Oboseala

Ca in cazul oricarei alte boli, oboseala este o reactie a organismului care lupta cu o anumita problema. Va trebui sa inveti sa acorzi atentia cuvenita odihnei, deoarece corpul tau va fi destul de solicitat de-a lungul perioadei de tratament. Va trebui sa intelegi ca un somn bun nu va putea fi inlocuit si ca va trebui sa gestionezi cu grija activitatile zilnice, astfel incat sa nu obosesti excesiv.

Fertilitatea

Este si ea afectata in cazul persoanelor care sufera de cancer. Atat barbatii, cat si femeile, pot intampina probleme in ceea ce priveste fertilitatea in cazul in care sufera de limfom, insa ar trebui sa stii ca exista solutii si pentru aceasta problema. Prelevarea si prezervarea de sperma si ovule reprezinta o metoda care poate ajuta in cazul in care fertilitatea in timpul tratamentului bolii este afectata.

Afectiuni ale cavitatii bucale si probleme in ceea ce priveste alimentatia- acestea pot aparea in timpul tratamentului, insa cu ajutorul medicului poate fi depasit acest disconfort. Impreuna cu acesta vei putea gasi solutii prin care sa te poti alimenta corect, depasind constrangerea cauzata de boala.

Durerea

Este una dintre problemele care pot afecta bolnavii de cancer. Este important sa discuti cu medicul tau pentru ca acesta sa iti poata prescrie un tratament corect si eventuale medicamente care sa iti atenueze durerile.

Este important sa stii ca fiecare situatie si problema pe care o intampini poate fi depasita solicitand ajutorul persoanelor specializate. In acest fel vei putea atenua efectele bolii si vei putea sa gasesti parghia pentru a merge mai departe in ceea ce priveste tratamentul.

Medicii si grupurile de suport reprezinta elemente importante pe care te poti baza in cazul unei astfel de situatii, de aceea informeaza-te cat mai bine si pastreaza o stare de spirit cat mai buna de-a lungul perioadei de tratament.