Manifestari si stil de viata

Ce stil de viață ar trebui să adopte un pacient diagnosticat cu limfom?

Manifestari si stil de viata

Limfomul Hodgkin este o boala care apare la nivelul sistemului limfatic si care se prezinta sub forma aparitiei unor noduli in zona gatului, sub-bratului sau in zona inghinala. Uneori durerosi, sau din contra, fara a prezenta vreo urma de durere, acesti noduli, asociati unor caracteristici specifice bolii, trebuie sa traga un semnal de alarma cu privire la sanatatea pacientului.

Daca adoptarea unui stil de viata sanatos se impune chiar si in lipsa oricarei afectiuni, in cazul aparitiei limfomului este cu atat mai important sa aveti grija de organismul dumneavoastra.

Hrana sanatoasa

Este important sa mananci sanatos in timpul perioadei de tratament, astfel incat organismul tau sa primeasca toate substantele nutritive de care are nevoie. Este important sa alegi o dieta potrivita si echilibrata si sa gasesti retete care sa iti ofere aportul nutritiv care sa sustina organismul de-a lungul perioadei de tratament (si dupa acesta). Acest lucru va ajuta si in vederea pastrarii unei greutati corporale in limite normale, dar si in vederea sustinerii organismului in trecerea sa prin modificarile datorate tratamentului.

Verificarea fluctuatiilor de greutate

Este important sa ai in vedere pastrarea greutatii corporale in anumite limite. Cresterea sau scaderea in greutate pot deveni problematice pentru pacientii diagnosticati cu limfom, insa este important sa stii ca exista solutii care te pot ajuta sa previi oscilatiile. Stabilirea unui program ce include mese sanatoase si retete cat mai naturale, identificarea sentimentelor produse de oscilatiile de greutate in contextul afectiunii, dar si exprimarea acestor sentimente, pot contribui la o stare de bine a organismului.

Activitatea si sportul

Este important ca un pacient diagnosticat cu limfom sa se mentina activ. Acest lucru va contribui atat la mentinerea organismului intr-o stare de echilibru si de bine, dar si la o stare psihica buna. Exista multiple beneficii ale activitatii sportive, iar acest lucru se poate discuta cu medicul pentru a vedea care dintre activitati se pot desfasura in depline conditii de siguranta pentru pacient.

Fumatul

Fumatul reprezinta o dependenta cu care se lupta destul de multa lume, drept pentru care este indicat ca in momentul in care o persoana fumatoare este diagnosticata cu limfom, sa incerce pe cat posibil sa se implice in programe care sa il ajute in vederea eliminarii acestei dependente. Fireste, renuntarea la fumat este necesara inainte de depistarea afectiunii, insa daca acest lucru nu este posibil, se pot incerca programe de suport ulterioare.