Diagnosticare

Testele utilizate de medici pentru depistarea Limfomului Hodgkin

Diagnosticare

Limfomul Hodgkin poate fi grupat pentru tratament in: diagnosticare timpurie favorabila, diagnosticare timpurie nefavorabila si in Limfom Hodgkin avansat.

 

Diagnosticare timpurie favorabila

Aceasta presupune ca boala sa fie in stadiul I sau stadiul II, fara factori de risc

Diagnosticare timpurie nefavorabila

Diagnosticare timpurie nefavorabila presupune ca boala sa fie in stadiul I sau stadiul II cu unul sau mai multi dintre urmatorii factori de risc:

 • tumoare in piept care este mai mare de 1/3 din latimea toracelui sau cel putin 10 centimetri.
 • cancer in alt organ decat ganglionii limfatici.
 • rata ridicata de sedimentare (intr-un esantion de sange, celulele rosii sanguine se aseaza la fundul tubului de test mai repede decat in mod normal).
 • 3 sau mai multi ganglioni limfatici cu cancer.
 • simptome precum febra, scadere in greutate sau transpiratii nocturne.

Teste utilizate de medici

Medicii utilizeaza mai multe tipuri de teste pentru a depista ganglionii limfomului Hodgkin la adulti si pentru a pune diagnosticul corect, respectiv pentru a stadializa boala, dupa cum urmeaza:

1. TESTE UTILIZATE DE MEDICI - EXAMEN FIZIC SI ANAMNEZA

Primul examen este cel prin care medicul incearca sa stabileasca care sunt simptomele pacientului, unde se afla ganglionii, ce boli si implicit ce forme de tratament a urmat pacientul [limfadenopatie nedureroasa, palpabila in regiunea cervicala (la 60-80% dintre pacienti), axilara (la 6-20% dintre pacienti) si inghinala (mai rar); splenomegalie, hepatomeglaie, eventuale semne de neuropatie];

2. TESTE UTILIZATE DE MEDICI – ANALIZE COMPLEXE DE SANGE

Procedura prin care se preleveaza o proba de sange pentru a stabili (1) numarul de celule rosii, celule albe si trombocite din sangele pacientului, (2) cantitatea de hemoglobina (proteina care transporta oxigenul) in celulele rosii din sange. Prin analiza chimica a sangelui se masoara cantitatea de substante eliberate în sange de catre organe si tesuturi (o cantitate neobisnuita a unei substante - mai mare sau mai mica decat cea normala - poate fi un semnal de alarma).

Medicii urmaresc ritmul/rata de sedimentare a celulelor rosii din proba prelevata pana cand se asaza pe fundul eprubetei. Aceasta procedura stabileste cat de multe inflamatii exista in organism.

O rata de sedimentare mai mare decat cea normala poate reprezenta un semn ca exista limfom ori alta boala. Se mai numeste rata de sedimentare a eritrocitelor, rata SED sau ESR;

3. TESTE UTILIZATE DE MEDICI – BIOPSIA GANGLIONULUI LIMFATIC

Reprezinta procedura prin care se indeparteaza fie tot ganglionul limfatic, fie doar o parte a acestuia; se efectueaza mai multe tipuri de biopsii: biopsia excizionala (indepartarea unui intreg ganglion limfatic), biopsie incizionala (eliminarea unei parti a ganglionului limfatic), biopsie aspirativa (indepartarea unei parti a ganglionului limfatic prin utilizarea unui ac lung).

Dupa efectuarea biopsiei, un medic anatomopatolog va studia la microscop tesutul respectiv pentru a cauta celulele canceroase, mai ales celulele Reed-Sternberg specifice limfomului Hodgkin.

In acest caz se poate efectua examen histopatologic si imunohistohimic/ imunofenotiparea, un test de laborator prin care se identifica celulele cancerigene, pe baza unor tipuri de antigeni sau markeri de pe suprafata celulei. Acest tip de test este utilizat pentru a diagnostica tipul specific de limfom prin compararea celulelor canceroase cu celulele normale.

4. TESTE UTILIZATE DE MEDICI – TOMOGRAFIE

Computerizata CT de torace, abdomen, pelvis (se pot vizualiza mase mediastinale specifice limfomului Hodgkin) sau tomografie cu emisie de pozitroni PET (scanarea organismului pentru a stadializa limfomul)

5. TESTE UTILIZATE DE MEDICI – RADIOGRAFII TORACICE

(Se pot vedea eventuale modificari aparute In hilul pulmonar)
Unul dintre examenele cel mai frecvent prescrise in radiologie si in imagistica medicala este radiografia toracica. Acest examen ajuta la obtinerea unei imagini a organelor mari din cusca toracica (inima, plamani), obtinuta prin expunerea toracelui la radiatii X. Radiografia se efectueaza fara pregatire, in cadrul consultatiei intr-un cabinet de radiologie, la spital sau in afara acestuia. Este recomandat ca acest examen sa fie evitat in cursul saricini.

Avansat

Limfomul Hodgkin avansat include o parte sau toti dintre urmatorii factori de risc:

 • barbat.
 • in varsta de 45 de ani sau mai mult.
 • boala in stadiul IV.
 • nivel redus de albumina in sange (proteina) (sub 4).
 • nivel scazut al hemoglobinei (sub 10,5).
 • numar mare de globule albe (15.000 sau mai mult).
 • numar scazut de limfocite (sub 600 sau mai putin de 8% din numarul de celule albe din sange).