Ce se intampla dupa tratament

Supravegerea si evolutia in urma tratamentului

Ce se intampla dupa tratament

Este de la sine inteles ca tratamentul pentru limfom, ca orice alt tip de tratament, isi pune amprenta asupra persoanei direct implicate in proces. Ulterior tratamentului pentru limfom este necesar sa va prezentati in mod regulat la controale, astfel incat starea de sanatate sa poata fi monitorizata.

Uneori, medicul poate recomanda o analiza suplimentara pentru a putea vedea evolutia in urma tratamentului, in speta daca limfomul a disparut ulterior aplicarii tratamentului. Aceasta analiza se realizeaza de obicei in primul an de la tratament, urmand ca dupa acesta sa scada rutina de verificare prin radiografii, aceasta fiind folosita doar in cazul aparitiei simptomelor.

In general va trebui sa va prezentati la control cam o data la 3 luni, urmand sa fie evaluata starea generala, sa fie efectuate analize de sange, sau va fi posibil sa fie nevoie sa faceti radiografii la plamani.

Verificarile medicale vor scadea astfel ca numar, insa ele vor ramane constante pe parcursul a cativa ani.

Exista posibilitatea ca inainte de o programare la medic sa fii anxios, nerabdator, sau sa fii coplesit de emotii. Acest lucru este perfect normal, insa este indicat sa cereti in astfel de momente ajutorul familiei sau al prietenilor pentru depasirea dificultatilor. Este important sa discutati deschis despre temerile dumneavoastra, deoarece acest lucru poate fi de ajutor.

De asemenea, in cazul in care constatati ca simptomele apar intre controalele medicale, sau daca nu va simtiti foarte bine, este indicat sa discutati cat mai repede cu medicul dumneavoastra, pentru stabilirea unei programari in vederea unui control.

Discutand despre efectele tratamentului, ar trebui mentionat faptul ca acestea dispar treptat in mod uzual, odata cu oprirea medicatiei. Totusi, exista si cazuri in care pot aparea si efecte pe termen lung sau cu efect intarziat, iar acest lucru depinde de tratamentul urmat, de varsta pacientului si de sexul acestuia.

Medicul este cel care va poate da detalii cu privire la aceste efecte, urmand sa va explice in detaliu care sunt pasii de urmat si ce anume trebuie sa urmariti. Tot medicul va poate recomanda un set de analize suplimentare in vederea verificarii acestor efecte.

Pacientii afectati de limfomul Hodgkin sunt predispusi la infectii, din cauza sistemului imunitar deja slabit. Medicul poate propune vaccinarea pacientului in vederea protejarii impotriva infectiilor, insa este intotdeauna indicat sa intrebati cum va influenteaza acel vaccin si mai ales daca este sigur.

Ulterior acestui tratament este important sa adoptati un stil de viata sanatos si sa va incarcati cu energie pozitiva. Incercati sa discutati despre aceasta experienta cu apropiatii dumneavoastra, cu prietenii sau, la nevoie, cu un psihoterapeut care sa va ajute sa depasiti anumite momente mai putin placute de pe parcursul tratamentului si al bolii.