Glosar de termeni
In timpul discutiilor cu medicii sau atunci cand cautati informatii despre limfom, intalniti, de cele mai multe ori, o serie de termeni a caror semnificatie poate nu va este familiara. Explicam acesti termeni cu scopul de a face mai usoara comunicarea medic-pacient si de a va ajuta sa intelegeti mai bine boala cu care va confruntati.
Adenopatie
Nume dat afectarii ganglionilor limfatici, care se manifesta prin cresterea in volum si prin inflamarea acestora.
ADN
ADN este prescurtarea de la acidul dezoxiribonucleic. Acesta este format din molecule organice dintre cele mai complexe. Substanta se gaseste in fiecare celula a fiintelor vii si este esentiala pentru identitatea oricarui organism.
Molecula de ADN, foarte lunga, comporta doua fire rasucite unul in jurul celuilalt intr-o dubla elice. ADN-ul este principalul constituent chimic al cromozomilor. Pe unul din cele doua fire se gasesc informatiile care permit enzimelor sa sintetizeze proteinele, care controleaza activitatile celulare.
In timpul diviziunii celulare, enzimele separa cele doua fire si sintetizeaza alte doua fire noi in fata celor vechi. Astfel se formeaza doua noi molecule de ADN, identice cu cea veche, destinate fiecare cate unei celule-fiice. Acest fenomen, denumit replicarea ADN-ului, asigura identitatea genetica in timpul multiplicarii celulare.
Afectiune
Stare patologica a unui organ
Agenti patogeni
Agenti patogeni: Microorganism capabil sa patrunda si sa se inmulteasca intr-un organism animal sau vegetal, provocand manifestari patologice.
Agenti terapeutici
Produse care vindeca si trateaza bolile.
Ambulatoriu
(despre tratamente medicale) Care nu necesita spitalizare
Anatomopatolog
Medic specializat in stabilirea unui diagnostic pe baza aspectului microscopic al unui fragment de tesut.
Anatomopatologie
Stiinta care se ocupa cu studiul modificarilor organice ale tesuturilor si celulelor provocate de boala.
Anticorp monoclonal
Anticorp produs de catre o clona de celule (un grup de celule identice cu celula-mama din care s-au dezvoltat) si utilizat in scopuri de diagnostic si terapeutice.
Antigen
Substanta straina organismului, ce poate sa declanseze o reactie imunitara, provocand formarea de anticorpi, ce vizeaza neutralizarea si eliminarea ei.
Apartinator
Apartinatorul legal este un termen imprumutat si acceptat in limba romana, ce este folosit atunci cand se face referire la insotitorul unei persoane bolnave, fie ruda cu aceasta sau nu, prieten sau sustinator legal, pe durata unei activitati medicale si nu numai.
Aritmie
Tulburare in activitatea inimii, manifestata prin dereglarea ritmului si a intensitatii contractiilor muschiului cardiac.
Artere
Vasele care asigura circulatia sangelui de la inima catre diverse organe si tesuturi. „Asteptare si observatie": Deoarece limfomul non-Hodgkin indolent progreseaza foarte lent, de obicei nu se initiaza imediat un tratament. Aceasta abordare este cunoscuta drept strategie „asteptare si observatie" si este aplicata de obicei pacientilor in stadiu initial de boala, asimptomatici, si care au o stare de sanatate in general buna.
Axila
Regiunea anatomica situata intre partea superioara si interna a bratului si partea laterala a toracelui. Partea de dedesubt a incheieturii bratului cu umarul. Subsuoara.
Biopsie
Extragere pe cale chirurgicala a unei portiuni de tesut viu pentru a fi studiat la microscop. O biopsie este indicata atunci cand se doreste un studiu anatomopatologic (structura globala a fragmentului vazut la microscop) si uneori biochimic (cercetarea diverselor substante), imunologic (punerea in evidenta a antigenelor), genetic sau bacteriologic. Biopsia permite, de asemenea, diagnosticarea unei anomalii locale, de exemplu o tumoare, sau a unor simptome generalizate.
Cateter
Flexibil dintr-un material special, prin care sunt introduse/eliminate lichide in/din organism.
CD20
Receptor caracteristic ce se gaseste pe suprafata anumitor celule limfatice.
Celule albe
Celule ale sistemului imunitar care apara organismul de boli infectioase si de corpuri straine.
Celule B mari
Limfocite B a caror dimensiune este mult crescuta fata de normal.
Celule canceroase reziduale
Celule afectate de cancer ce nu au fost eliminate din organism.
Celule limfatice
Celule ale sistemului limfatic (vezi "sistem limfatic").
Celule limfomatoase
Celule canceroase (afectate de limfom).
Celule mici clivate
Tip de celula ce se gaseste in nodulii tumorali.
Chimioterapie
Substante medicamentoase care distrug celulele canceroase oprindu-le dezvoltarea si multiplicarea in unul sau mai multe momente ale ciclului lor de evolutie. Deoarece unele medicamente sunt mai eficiente administrate impreuna decat separat, deseori tratamentul consta in administrarea mai multor substante.
Chimioterapie combinata
Administrarea simultana a mai multor medicamente chimioterapice. Polichimioterapie.
CHOP
Tip de chimioterapie ce combina patru medicamente: ciclofosfamida, doxorubicina, vincristina si prednisolon.
Ciclu terapeutic
Perioada de tratament in care pacientul primeste o anumita terapie.
Citostatic
(Substanta) care opreste sau impiedica inmultirea celulelor, cu utilizare in tratamentul cancerului.
A consilia:
A sfatui
Corticosteroizi
Grup de medicamente folosite in tratamentul cancerului pentru reducerea tumorilor, tratarea eruptiilor cutanate, reactiilor alergice, bolilor autoimune, inflamatiilor, acumularii de lichid la nivelul creierului, diminuarea starilor de greata, dar si pentru stimularea apetitului. Corticosteroizii sunt produsi artificiali utilizati ca medicamente: creme, tablete, lichide, substante administrate intravenos, etc.
Decontare
Inapoiere a banilor cheltuiti in contul unei persoane fizice sau juridice
Diagnostic
Determinare precisa a unei boli dupa manifestarile pe care le prezinta si a examenelor de laborator
Disconfort
Tulburare a starii normale a unui organism, cauzata de diversi factori de mediu.
Dispnee
Respiratie ingreunata.
Efecte adverse persistente
Efecte nedorite care apar in plus fata de actiunea terapeutica a unui medicament si care dureaza un timp indelungat.
Fascicule de radiatii
Manunchi de radiatii cu sectiune bine delimitata, aflate in miscare ordonata si care provin din aceeasi sursa.
Fibrilatie
Stare a inimii in care pulsatiile regulate sunt inlocuite de tremuraturi dezordonate ale fibrelor musculare, a caror intensitate se diminueaza pana la incetarea activitatii cardiace.
Folicul
Mica formatiune anatomica in forma de sac. Nume generic dat formatiunilor anatomice de dimensiuni reduse in forma de saculet.
Ganglion
Organ mic ce apartine sistemului limfatic, care joaca un rol fundamental in functia imunitara.
Ganglion limfatic
Organ mic ce apartine sistemului limfatic, care joaca un rol fundamental in functia imunitara. Ganglionii limfatici sunt mici organe sferoide situate pe traiectul vaselor limfatice, formate dintr-o aglomerare de celule limfoide. Ganglionii limfatici sunt organe care stocheaza limfocite si actioneaza ca si centri de fagocitoza.
Grupe ganglionare
Grupe de ganglioni din regiuni anatomice diferite.
Hematolog
Medic specialist in hematologie.
Hematologie
Ramura a biologiei si a medicinii care se ocupa cu studiul morfologiei, fiziologiei si patologiei sangelui si organelor hematopoietice.
Imunoterapie
Metoda de tratament care consta in administrarea de seruri si de vaccinuri care contin anticorpi specifici bolii respective.
Indigestie
Tulburare a digestiei provocata de unele excese alimentare, de frig, de unele stari nervoase etc. si manifestata prin indispozitie, greturi, varsaturi, diaree etc.
Inflamatie
Proces patologic datorat unui excitant chimic, fizic si mai ales microbian si manifestat prin durere, temperatura, inrosirea si umflarea locului bolnav; umflatura.
Interferon
Substanta proteica sintetizata in celule in timpul infectiilor virale si care impiedica dezvoltarea virusurilor. Substanta antivirala sintetizata de celula gazda, sub actiunea unui virus, a unui acid nucleic viral sau, in mod exceptional, chiar a unui acid nucleic normal, este net diferita de anticorpi.
Iponhondru
(Despre oameni) Care sufera de ipohondrie, care se preocupa peste masura de starea sanatatii sale, care isi inchipuie ca are tot felul de boli si isi exagereaza suferintele.
Ingrijire paliativa
Forma de ingrijire a pacientilor a caror boala nu mai raspunde la tratamentul medicamentos. Controlul durerii si al altor simptome, problemele psihologice, sociale si spirituale au importanta majora. Scopul ingrijirii paliative este asigurarea unei cat mai bune calitati a vietii pentru bolnavi si pentru familiile acestora
Limfadenopatie
Cresterea in volum si inflamarea ganglionilor limfatici din cauze diverse.
Limfocit
Limfocitul este o celula a sistemului imunitar, responsabila de reactiile de aparare ale organismului fata de substantele pe care le considera straine. Limfocitele apartin familiei leucocitelor (globule albe).
Limfocite B
Limfocitele B sunt raspunzatoare de raspunsul imunitar umoral; ele sunt specializate in producerea de anticorpi, pe care ii secreta dupa ce s-au transformat in plasmocite si difuzeaza in umorile (lichidele) organismului.
Limfocite canceroase
Limfocite (vezi "limfocit") afectate de cancer.
Limfocite T
Celule ale sistemului imunitar a caror maturare se face in timus (de unde si denumirea lor) si care sunt responsabile de raspunsul imun de tip celular.
Limfom
Orice proliferare canceroasa care ia nastere in tesutul limfoid si, in particular, in ganglionii limfatici. Exista doua tipuri principale de limfoame: boala Hodgkin (caracterizata prin prezenta unor celule anormale, mari, numite celule Sternberg-Reed) si limfoamele maligne nehodgkiniene (altadata numite limfosarcoame) care grupeaza toate celelalte afectiuni maligne ale tesutului limfoid.
Limfom Burkitt
Tip de limfom non-Hodgkin agresiv cu debut caracteristic la nivelul jonctiunii ileo-cecale (jonctiunea intestinului subtire cu colonul), mai frecvent in perioada copilariei. Poate fi asociat sindromului de imunodeficienta dobandita sau, mai rar, infectiei cu virusul Epstein-Barr.
Limfom Burkitt-like
Limfom non-Hodgkin agresiv cu caracteristici morfologice asemanatoare cu ale limfomului Burkitt.
Limfom cu celule de manta
O forma rara de limfom non-Hodgkin caracterizat prin dispozitia celulelor limfatice B predominent in zona de manta (periferica) a centrului germinativ al folicului limfatic. Poate evolua in mod indolent sau agresiv.
Limfom de zona marginala
Limfom non-Hodgkin cu debut in splina (in zona marginala a foliculilor splenici).
Limfom difuz cu celule B mari
Forma de limfom non-Hodgkin agresiv in care, limfocitele B sunt crescute in dimensiune. Pot fi de tip: centroblastic, imunoblastic sau anaplastic.
Limfom difuz cu celule mici clivate
Forma de limfom non-Hodgkin indolent, caracterizat prin prezenta numeroasa a limfocitelor B in zona centrala a foliculului limfatic ganglionar.
Limfom folicular
Limfom non-Hodgkin care face parte din categoria limfoamelor non-Hodgkin indolente, in care afectarea are dispozitie nodulara (foliculara) in ganglion. Limfomul folicular poate aparea in orice moment la adulti, chiar daca pacientii sunt de obicei diagnosticati in jurul varstei de 50-60 de ani, afectand deopotriva barbatii si femeile.
Limfom folicular recidivat
Limfom folicular care, dupa o perioda de remisiune, isi reia evolutia; care recade.
Limfom folicular care, dupa o perioda de remisiune, isi reia evolutia; care recade.
Forma de limfom non-Hodgkin indolent cu debut la nivelul ganglionilor limfatici si in care limfocitele B sunt de dimensiuni mici.
Limfom non-Hodgkin
Orice proliferare canceroasa in afara bolii Hodgkin, care ia nastere in tesutul limfoid si, in particular, in ganglionii limfatici. Boala se manifesta de cele mai multe ori printr-o umflatura la nivelul unuia sau mai multor ganglioni limfatici. Spre deosebire de boala Hodgkin, limfomul non-hodgkinian se mai poate manifesta printr-o localizare predominanta in afara ganglionilor, de exemplu: in tiroida, stomac, mezenter, colon, rinichi, os, ochi sau sistemul nervos central.
. In acest caz, se formeaza o tumoare la nivelul organului afectat. Boala poate, de asemenea, sa se manifeste doar prin febra cu alterarea starii generale, ganglionii afectati fiind, in acest caz, in interiorul abdomenului. Unele limfoame de mica malignitate pot fi diagnosticate ca urmare a trecerii in sange a celulelor canceroase; altele antreneaza secretia in sange a imunoglobulinelor anormale si/sau in exces.
Limfom non-Hodgkin agresiv
Forma de limfom non-Hodgkin cu evolutie rapida, ce necesita tratament imediat.
Limfom non-Hodgkin agresiv recazut
Limfom non-Hodgkin agresiv care, dupa o perioada de remisiune, isi reia evolutia agresiva.
Limfom non-Hodgkin indolent
Forma de limfom non-Hodgkin cu evolutie progresiva lenta.
Limfomul limfoblastic al adultului
Limfomul limfoblastic al adultului
Limfom primar mediastinal cu celula B mare
Forma de limfom non-Hodgkin agresiv care debuteaza in timus sau in grupele ganglionare situate in torace, in spatiul dintre cei doi plamani (mediastin).
Linie centrala (despre o perfuzie)
Instalarea prin manevre chirurgicale minime a unui dispozitiv subcutanat dedicat pentru administrarea mai usoara intravenoasa a medicatiei perfuzabile.
Macroglobulemie Waldenstrom
Cunoscuta si sub denumirea de limfom limfoplasmocitic, este un tip de limfon non-Hodgkin indolent caracterizat printr-un nivel ridicat de imunoglobuline M, care cresc vascozitatea sangelui.
Maduva osoasa
Tesut prezent in os, responsabil de producerea tuturor elementelor figurate ale sangelui (globule rosii, globule albe, plachete). Maduva osoasa este prezenta in toate oasele la nastere. Ea contine numeroase celule grasoase si toate descendentele care vor da nastere celulelor sangelui circulant.
Marker
Substanta chimica utilizata pentru studierea unui fenomen, unei boli sau a altei substante.
Medicamente antihistaminice
Medicamente care se folosesc impotriva histaminei, o substanta secretata in cantitate mare in perioada aparitiei alergiei.
Nefrolog
Specialist in nefrologie; vezi urolog
Perfuzie
Introducere lenta si continua, picatura cu picatura, a sangelui sau a unei substante medicamentoase, direct in sistemul circulator sangvin, in vena.
Pleurezie
Boala care consta in inflamatia acuta sau cronica a pleurei pulmonare, insotita adesea de o abundenta secretie de lichid seros, purulent sau hemoragic
Pneumonie
Inflamatie a unui lob sau a unui segment pulmonar, provocata in mod obisnuit de pneumococ sau de virusuri si care se manifesta prin febra, tuse, junghiuri, frisoane, expectoratii
Prescriptie
Recomandatie data de medic unui bolnav (printr-o reteta); recomandatie de folosire a unui medicament
Pozitron
Particula elementara a unui atom cu sarcina electrica pozitiva si cu masa egala cu cea a electronului.
Proliferare
Inmultire (in mod anormal) prin diviziune a celulelor.
Proteina
Substanta organica alcatuita prin inlantuirea aminoacizilor, care intra in componenta celulelor animale si vegetale, indeplinind functii variate si fundamentale. Substanta organica cu greutate moleculara foarte mare, indispensabila in alimentatie.
Radiatii ionizante
Particula sau radiatie energetica susceptibila sa transmita materiei iradiate energia sa, sa o ionizeze (conferind o incarcatura pozitiva sau negativa atomilor sau moleculelor care compun aceasta materie) si sa antreneze uneori o recombinare sau o reactie chimica.
Radioterapie
Utilizare a radiatiilor ionizante in tratamentul anumitor boli, indeosebi al cancerelor. Termenul de radioterapie intrebuintat singur se refera mai ales la radioterapia externa, denumita inca si radioterapie transcutanata sau teleradioterapie, in care sursa radiatiilor este exterioara bolnavului si produce un fascicul care atinge tesuturile profunde dupa ce a traversat pielea si tesuturile superficiale.
Recadere (despre o boala)
A se manifesta din nou dupa o aparenta vindecare.
Recidiva (despre o boala)
Recidiva (despre o boala)
Regim terapeutic
Tratamentul recomandat pentru o anumita boala.
Remisiune
Ameliorare sau disparitie a manifestarilor unei boli.
Remisiune completa
Disparitie a manifestarilor unei boli.
Remisiune partiala
Ameliorare a manifestarilor unei boli.
Sindrom
Totalitea simptomelor care caracterizeaza o boala
Simptom
Semn, indiciu, manifestare a unei boli care serveste la stabilirea diagnosticului.
Sistem limfatic
Totalitatea ganglionilor si vaselor limfatice din organism, care, pe de o parte, participa la apararea imunitara a organismului, iar, pe de alta parte, au rol circulator (circulatia limfei spre un curent sangvin).
Sistem sangvin
Sistem inchis de vase (tuburi) prin care circula sangele. Sistem circulator.
Sistem imunitar
Termen folosit in biologie pentru definirea mecanismelor de aparare ale organismelor vii fata de agentii patogeni. Acest rol de aparare este important pentru mentinerea sanatatii organismului, in cadrul raporturilor sale multiple cu mediul inconjurator, unde este supus continuu influentei factorilor externi.
Stadializare a bolii
Reprezinta totalitatea procedurilor prin care se stabileste gradul de extensie/gravitate a bolii maligne.
Stadiu incipient
Stadiul initial, de inceput, al unei boli.
Tensiune
Tensiune arteriala = presiune cu care circula sangele in artere, echivalenta cu presiunea pe care sangele o exercita asupra peretilor arteriali; presiune mai mare decat cea normala, constituind o stare patologica.
Terapie de inductie
Tratamentul administrat la inceput, cu scopul de a reducere simptomele si de a obtine o perioada de remisiune, care sa prelungeasca supravietuirea si sa amane momentul reluarii urmatorului tratament.
Timus
Glanda situata in partea antero-superioara a toracelui, care influenteaza cresterea organismului in primii ani ai copilariei si se atrofiaza mai tarziu.
Tomografie
O radiografie ce permite obtinerea de imagini in sectiuni, dintr-un singur plan de profunzime.
Tomografie computerizata
Examen radiologic care permite vizualizarea structurilor anatomice sub forma de sectiuni. Tomografia computerizata (CT) foloseste razele X pentru a crea imagini detaliate a structurilor din interiorul corpului. Tomografia computerizata este folosita pentru a investiga diferite parti ale corpului precum pieptul, abdomenul, pelvisul sau membrele. De asemenea, poate realiza imagini ale organelor, precum ficatul, pancreasul, intestinele, rinichii, glandele suprarenale, plamanii si inima. De asemenea, poate oferi informatii asupra vaselor sangvine, oaselor si coloanei vertebrale.
Tomografie cu emisie de pozitroni
Metoda de Imagistica Medicala de ultima generatie, ce permite medicului sa examineze complet si dintr-o data corpul pacientului, prin obtinerea unor imagini ale fiziologiei, deci functionarii organismului, imagini imposibil de obtinut cu alte metode. Acest mod de vizualizare infatiseaza metabolismul, precum si alte functii importante, nu doar simpla structura anatomica a anumitor organe asa cum este revelata de clasicele examene radiologice.
Tratament
Ingrijire medicala
Tratament de inductie
Vezi "terapie de inductie"
Tratament de intretinere
Tratament (medicamentos sau imunoterapic) administrat dupa obtinerea unei remisiuni a bolii, cu scopul de a intarzia aparitia unei recaderi. Medicatia de intretinere trebuie sa nu aiba toxicitate cumulativa. De exemplu, imunoterapia cu un anticorp monoclonal, administrata de obicei o data la fiecare 3 luni, timp de 8 cicluri terapeutice (sau timp de 2 ani in total). Medicul poate modifica acest regim pentru a se adapta caracteristicilor individuale ale pacientului. De obicei, in timpul terapiei de intretinere nu se administreaza agenti chimioterapici din cauza toxicitatii cumulative caracteristice acestora.
Tumoare
Masa de tesut nou format, care se dezvolta intr-un organism prin inmultirea exagerata, patologica a unor celule.
Tumori gastrointestinale
Tumori ale traiectului gastrointestinal (esofag, stomac, intestine, colon, etc.).
Urolog
Medic specialist in urologie.
Vena
Vas prin care sangele se intoarce spre inima.
Zona inghinala
Regiune anatomica a corpului situata in partea anterioara a jonctiunii trunchiului cu membrul inferior. In profunzimea zonei inghinale se afla canalul inghinal si canalul femural, care delimiteaza trigonul femural.