Clasificare limfom

Clasificare limfom

Clasificare limfom

Sunt doua tipuri de limfom - limfom non-Hodgkin (LNH) si limfom Hodgkin (sau boala Hodgkin)

Limfom Hodgkin sau boala Hodgkin

A fost depistat prima data de Thomas Hodgkin in anul 1832. La acest tip de cancer, limfomul se extinde organizat de la o grupa ganglionara la urmatoarea. Aceasta boala pare a fi mai frecventa la barbati decat la femei si se pare ca are doua varfuri de incidenta - intre 18-35 de ani, respectiv dupa 55 de ani. Ganglionii apar de obicei la nivelul gatului, axilei ori zonei inghinale.

Limfom non-Hodgkin

Este un tip de cancer care afecteaza limfocitele. Cu alte cuvinte, aceasta boala se declanseaza pentru ca celulele albe sanguine (numite limfocite) au inceput sa creasca in mod necontrolat ori sa se adune in numar tot mai mare pentru ca ele nu si-au incheiat ciclul de viata, ci continua sa existe in organism.

Cand limfocitele incep sa creasca in mod necontrolat, ele incep sa se acumuleze in ganglioni limfatici si produc noduli sau tumori care sunt cunoscute sub denumirea de limfom. Acesti ganglioni apar de obicei in jurul organelor.

Limfom non-Hodgkin agresiv

Limfom non-Hodgkin agresiv (sau LNH cu grad inalt de malignitate) este o forma de limfom cu evolutie rapida. Pacientul raspunde bine de obicei la tratament si adesea se obtine remisia completa.

Daca nu e posibil acest lucru, tratamentul are drept scop sa imbunatateasca calitatea vietii controland simptomele, ceea ce poarta denumirea de ingrijire paleativa. Acest tip de limfom necesita tratament imediat pentru ca speranta de viata se situeaza, in acest caz, intre 6 luni si 2 ani.

Limfomul non-Hodgkin indolent

Limfomul non-Hodgkin indolent ( sau LNH cu grad scazut de malignitate) este o forma de limfom cu evolutie lenta care are o probabilitate de vindecare mai mica, dar care ofera perioade mai lungi pana apar simptomele bolii (aceste simptome pot fi chiar putine ca numar).

Cu sprijinul specialistilor, pacientul va urma un tratament si va beneficia de suport adecvat pentru a avea o viata relativ normala un timp indelungat. Adesea, acest tip de limfom necesita tratament pe termen lung, iar raspandirea mai lenta a celulelor canceroase determina o speranta de viata mai mare, pacientii putand trai si 10 ani cu aceasta afectiune.