Noutati

Limitarea riscului de limfom prin administrarea unor bacterii

Limitarea riscului de limfom prin administrarea unor bacterii

Cercetatorii de la Universitatea din California (UCLA) au raportat ca bacteriile intestinale "bune", inflamabile, sustinute de probiotice, pot reduce riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer, inclusiv limfomul.

Limfomul se dezvolta atunci cand celulele albe din sangele imun (limfocite) prolifereaza necontrolat si apoi calatoresc catre alte parti ale corpului, unde pot forma mase tumorale. Ca si in cazul multor tipuri de cancer, limfoamele pot fi prevenite sau cel putin intarziate prin alegeri sanatoase si sunt cel mai bine tratabile atunci cand sunt depistate precoce prin teste de screening.

Cercetatorii cred ca bacteriile intestinale ar putea ajuta la prevenirea sau intarzierea dezvoltarii limfomului. Bacteriile acestea sunt impartite in doua categorii: un tip benefic cu proprietati antiinflamatorii si bacterii daunatoare care stimuleaza inflamatia.

In 2014, un studiu UCLA a propus o legatura intre debutul limfomului si microbiota intestinala. Cercetatorii au folosit soareci cu o gena ATM mutanta, responsabila pentru incidenta mare a leucemiei, limfoamelor si a altor tipuri de cancer. La unele animale au fost administrate numai bacterii antiinflamatoare, iar la altele un amestec de microbi inflamatori si antiinflamatori. Rezultatele au aratat ca dezvoltarea limfomului a fost intarziata semnificativ in cazul acelor animale care au primit numai bacteriile antiinflamatoare.