Nutritie

sfaturi si indicatii privind nutritia

Nutritie

Sistemul imunitar este destul de slabit, drept pentru care nutritia este o modalitate foarte buna pentru a suplini carentele ce pot aparea. In acelasi timp insa, trebuie sa fiti atenti mai mult decat oricand la alimentele consumate, dar si la modul acestora de stocare, pentru a preintampina toxinfectiile alimentare ce se pot dezvolta pe fondul sistemului imunitar slabit.

In timpul tratamentului, dar si ulterior finalizarii acestuia, este necesar sa acordati o atentie deosebita nutritiei.

Ce trebuie sa faci pentru a reduce riscul intoxicatiilor cu mancare?

Utilizeaza alimente si produse cat mai proaspete cu putinta! In acest sens, trebuie sa urmaresti cu grija datele de productie, dar si datele de expirare si de asemenea trebuie sa depozitezi cu grija alimentele, in conformitate cu cerintele lor (locuri uscate, ferite de umiditate, temperaturi recomandate, etc.)

Nu folosi produse a caror data de expirare este depasita! Chiar daca un produs arata bine chiar si dupa data de expirare inscriptionata pe ambalaj, acest lucru nu il face sigur de utilizat. In acest caz siguranta trebuie sa primeze, astfel incat sanatatea ta sa nu fie afectata.

Depoziteaza produsele in mod corect, avand in vedere specificatiile de pe ambalaj! Este important sa citesti cu atentie aceste date deoarece unele alimente pot reactiona negativ atunci cand sunt depozitate necorespunzator.

Nu uitati de normele de igiena obligatorii! Spalarea mainilor atunci cand intram in contact cu mancarea reprezinta aspecte de luat in seama in orice moment, drept care se impune ca aceasta norma de igiena sa fie mai riguroasa mai ales in conditiile in care sistemul imunitar este slabit. Carnea, spre exemplu, reprezinta un aliment care ne impune spalarea mainilor ori de cate ori intram in contact cu aceasta, tocmai pentru ca poate dezvolta si transmite bacterii care ar putea pune sistemul imunitar in pericol.

Gateste corect preparatele! Este necesar ca unele alimente sa fie foarte bine preparate, tocmai pentru a nu va pune viata in pericol.

Carnea este cel mai bun exemplu, deoarece aceasta poate conduce foarte usor la infectii alimentare daca nu este gatita in mod corespunzator, la temperaturi foarte inalte.

Evita alimentele mucegaite! Unele alimente au un termen de valabilitate mai lung, in vreme ce altele, precum painea, au un termen redus. Verifica in permanenta alimentele pentru a fi siguri ca acestea indeplinesc normele sanitare!

Evita accesul animalelor de companie in bucatarie!

Spala bine alimentele (fructe, legume) sub jet puternic de apa, inainte de a le consuma sau inainte de a le gati!

Spala bine instrumentele de bucatarie inainte si dupa utilizare! Carnea si ouale pot transmite bacterii si microbi, implicit boli, drept pentru care este indicat sa spalati in mod riguros suprafetele care intra in contact cu aceste alimente!

Reguli de depozitare a hranei!

Daca decizi sa mananci mai tarziu un anumit fel de mancare, asteapta ca acesta sa se raceasca complet inainte de a-l depozita in frigider. In acest fel impiedici alterarea mancarurilor si iti pastrezi starea de sanatate.

In acelasi timp respecta regulile in ceea ce priveste temperaturile de depozitare.

Unele alimente pot avea nevoie de temperaturi mai reduse, pentru a rezista mai bine, sau mai mult timp, drept pentru care iti poti seta frigiderul la o temperatura adecvata depozitarii. Mancarea inghetata trebuie dezghetata total inainte de a o reincalzi. De asemenea, aveti grija la ranile datorate unor temperaturi prea mari ale alimentelor.

In ceea ce priveste mesele servite la localuri, este indicat sa eviti astfel de experiente culinare. Ulterior tratamentului este necesar sa tii sub control felul in care este gatita mancarea si mai ales ce alimente sunt folosite si tocmai de aceea se recomanda ca mesele la restaurant sa fie pe cat posibil evitate.